Alweer op de helft!
Door: Geert Sleutjens
Blijf op de hoogte en volg Geert
11 Oktober 2012 | Argentinië, Buenos Aires
Comó están? Ik hoop dat alles goed gaat, daar in het verre Nederland. Ik zit inmiddels alweer 8 weken in Buenos Aires, en daarmee op de helft van mijn reis. En dat staat me niet zo aan. ;-) Maar goed, ik geniet nog steeds volop, en dat zal ik ook vooral proberen te blijven doen! En dat gaat wel goed komen. ;-)
Hier gaat alles zijn gangetje. Ik blijf definitief 2 weken langer in Buenos Aires (tot 30 oktober), en in die twee weken zal ik blijven werken bij mijn vrijwilligersproject. Daar heb ik wel een tijdje over getwijfeld (de andere optie was terug naar school voor extra Spaanse les), vooral omdat het vrijwilligersproject in het begin niet echt was wat ik ervan verwacht had. Maar de laatste tijd is het erg interessant, waardoor ik het graag nog wat langer wil blijven doen. Afgelopen dinsdag bijvoorbeeld heb ik kennis gemaakt met verschillende mensen op scholen in arme buitenwijken van de stad (niet echt in de villas, de sloppenwijken van Buenos Aires, maar die scholen trekken wel veel kinderen vanuit deze wijken). Dit waren openbare scholen. In Argentinië bestaat een groot contrast tussen openbare en privé scholen. Voor privé scholen moet je betalen, en deze scholen trekken dan ook vooral mensen uit de middenklasse en de wat rijkere bevolking. De openbare scholen worden gefinancierd vanuit de regering, en deze scholen trekken dan ook voornamelijk mensen uit de onderste laag van de bevolking. In de praktijk betekent dit dat deze scholen ook meer te maken hebben met kinderen die vanuit hun opvoeding bepaalde normen mee krijgen die niet echt gangbaar zijn; er is meer criminaliteit, het drugscircuit is er soms groot, en de kinderen zijn (over het algemeen) moeilijker te hanteren. En daar ga ik volgende week kletsen over verschillen tussen Argentinië en Nederland. ;-) Ik ben benieuwd, maar kijk er vooral erg naar uit!
Vandaag (donderdag) heb ik een conferentie bezocht met als thema ongewenste zwangerschappen bij tieners. Soms wat lastig te volgen (de hele dag door naar Spaanse presentaties van hoog niveau luisteren is soms nog wat lastig), maar boven alles super interessant! In Argentinië is het plegen van abortus illegaal, mede omdat de (katholieke) kerk hier nog altijd veel zeggenschap heeft over het leven van de mensen. Tussen de verschillende lezingen door gaf dat genoeg gesprekstof om te bespreken met Argentijnen die de conferentie ook bezochten. Het maakt je ervan bewust dat we in Nederland erg gesteld zijn op onze onafhankelijkheid, maar dat dat lang niet overal zo vanzelfsprekend is.
Buiten mijn werk vermaak ik me ook nog steeds prima. Ik ga regelmatig uit eten, stappen hoort er natuurlijk ook bij, of ik zit tot diep in de nacht te kletsen met andere mensen uit het hostel. Argentijnen houden van kletsen, en het doet ze niet zoveel als ze daardoor maar een kort nachtje kunnen slapen. Ik hou wel van die instelling ;-)
Verder heb ik pas geleden het “Museo de Bellas Artes” bezocht, met erg veel mooie (en erg oude) schilderijen van vele kunstenaars, waaronder ook Rembrandt en Vincent van Gogh. Vincent van Gogh, een klein stukje Nuenen in Buenos Aires!! ;-) Gisteren heb ik het “Museo Evita” bezocht, waarin je meegenomen wordt in het leven van Eva Perón, beter bekend als Evita. Ook dit was een erg mooie ervaring. Het leven van Evita en de dingen die zij voor de Argentijnse bevolking heeft gedaan spreken mij erg aan, en in dit museum kon je dat middels foto's en filmpjes nog wat beter bekijken. Evita zette zich, als “first lady” van president Juan Perón, onder andere in voor educatie en zorg voor kinderen en ouderen. Daarbij richtte ze zich voornamelijk op mensen uit de onderste laag van de samenleving. Haar organisatie ving, in de tijd dat zij zelf nog leefde, in het huis waar het museum gevestigd is arme mensen op die zorg nodig hadden. Dit maakte het nog een stukje specialer om er rond te lopen. En, Evita hoort bij Argentinië zoals maté, tango en Maradona bij dit land horen, dus je kunt er ook gewoon niet omheen om haar museum te bezoeken. Zeker een aanrader!
Verder ben ik me ook al aan het richten op de tijd na mijn verblijf in Buenos Aires, waarin ik zo'n vijf weken ga backpacken. Voor mijn reis naar Argentinië had ik als doel om de watervallen van Iguazú (vergelijkbaar met de Niagara Falls in de VS, alleen kun je volgens de verhalen in Iguazú nog dichter bij al dat natuurgeweld komen) vlakbij de Braziliaanse grens te zien. Verder wilde ik naar Salta, een stad in het noord-westen van het land, met de provincie Jujuy in de buurt. Salta en haar omgeving moet ongelooflijk mooi zijn. Je hebt daar het Andes-gebergte, en de stad Salta voelt volgens de verhalen aan als het meest “Latino America” van alle Argentijnse steden.
Die twee dingen ga ik ook zeker doen. Maar goed, dan heb ik nog tijd over! ;-) Daarvoor heb ik nu met een Duitse jongen uit mijn hostel met wie ik goed op kan schieten, een plan bedacht. We willen per bus een heel eind richting het noorden reizen, om uiteindelijk in Ecuador uit te komen om daar een andere (Ecuadoriaanse) vriend uit ons hostel te bezoeken. Onderweg komen we als eerste in Bolivia, een land dat op enorm grote hoogte ligt en waarover ik heb gehoord dat je de eerste dag zonder twijfel last krijgt van hoogteziekte, fijn vooruitzicht. ;-) Maar, daarbij hebben ze ook de grootste zoutvlakte ter wereld, en we gaan bekijken wat nog meer. Daarna komen we in Peru, waarbij we Machu Picchu natuurlijk niet mogen missen. Machu Picchu is een enorm oude stad van de Inca's. Deze stad is vroeger nooit door de Spanjaarden (die in Latijns Amerika veel kolonies hadden, waaronder Peru) ontdekt, en daardoor is er nog erg veel al die tijd intact gebleven. Lijkt me super gaaf! Verder kunnen we ook de hoofdstad Lima bezoeken, waarna we doorgaan naar Ecuador, om daar natuurlijk de lekkerste bananen ter wereld te eten, de evenaar over te steken, en weet ik wat nog meer. ;-)
Het idee is ook, om kosten te besparen en natuurlijk voor de gezelligheid en cultuur, om in elk land bij mensen die we er kennen (en vooral die jongen met wie ik ga reizen heeft in elk land wel wat contacten) te blijven slapen. Een gevalletje van “Hoe gastvrij is Bolivia?” dus!
Anyway, dat zijn de plannen.. Wat we er precies van gaan doen moet nog blijken (in Zuid-Amerika moet je simpelweg niet te veel plannen maken, dat werkt niet, en dat bevalt me net zo goed), maar het idee is toch leuk?!
Ik houd jullie op de hoogte, saludos!!
Gerardo
11 Oktober 2012 - 23:17
Mayke:
Gerardo!
Wat een super gave plannen!! Lijkt me geweldig om zo door zuid Amerika te trekken!!! Ben voor de verandering weer eens enorm jaloers!! Machu picchu lijkt me fanastisch! Iets wat ik zeker ooit wil zien! Fijn dat je vrijwilligerswerk inmiddels zo goed bevalt!
Snel weer skypen?!
Liefs en kusjes!! -
Merel:
Guuurt! Nu komt je langdradigheid ineens van pas! Leuk om alles zo gedetailleerd te kunnen volgen! Geniet nog!! x -
11 Oktober 2012 - 23:30
Merel:
Jeetje merel wat een enthousiasme.. 3 dezelfde berichtjes.. dacht namelijk dat ie t niet deed en nu krijg ik ze niet meer weg haha, excusez-moi! -
11 Oktober 2012 - 23:45
Maud:
He Geert, Klinkt goed allemaal! Geniet nog van je tijd en teveel plannen is inderdaad nergens goed voor, gewoon kijken wat er op je pad komt! Groetjes Maud -
12 Oktober 2012 - 11:46
Denise:
Gertjuhh!!
Blij om weer iets van je te horen!! Geweldig om daar zo'n gave tijd te hebben. En zeker Machu Picchu mag je echt niet missen, heb er al veel over gehoord.
Ik kijk weer uit naar je verhalen en stiekem kijk ik er ook wel al een beetje naar uit als je weer terug bent. Maar voor die tijd geniet en have fun!!
Liefs -
12 Oktober 2012 - 13:44
Manon - Activity International:
Zat helemaal weg te dromen bij je reisplannen.. Heel cool! Bolivia, Peru en Ecuador zijn echt fantastisch! Maximaal van gaan genieten!! Have fun! Groetjes van Manon